Deportees

Den 9 oktober släppte Umeås pop-tungviktskungar Deportees sitt femte album The Big Sleep. Bandet, som försett Sverige med storslagen och briljanta poprock i över tio år, är kända för sin patenterade kombination av politiska budskap, detaljrika arrangemang och ljudväggar laddade med stora känslor.

Med 2011-års monstersuccé Islands & Shores sände Deportees svallvågor över hela musik-Sverige och bandet belönades med bland annat en Grammis för Årets Rock, Årets Grupp på P3 Guld samt full pott I recensioner från DN, Sonic, Nöjesguiden m.fl.

Varför det tog fyra år att komma med en uppföljare förklarar bandets sångare Peder Stenberg såhär:
– ”Islands and Shores var en konstnärlig framgång för oss och vi ville vara säkra på att vi tagit oss till nästa plats innan vi presenterade nytt material för våra lyssnare. Det måste få ta den tid det tar. Och även om folks andra åtaganden (musikerna lånas ofta ut till exempelvis Lykke Li och Phoenix) tar tid i anspråk så innebär de också injektioner i vår kreativa process.”

Även denna gång har bandet jobbat tillsammans med producenten Måns Lundberg (Håkan Hellström, Hurula m.fl.) som även spelar med bandet live. Tillsammans har de haft som utgångspunkt att jobba mer med rytmiska och percussiva element utan att för den sakens skull göra avkall på låtarnas djup eller rymd.

The Big Sleep är precis som föregångaren Islands and Shores ett samtidsdokument där starka berättelser om utanförskap, psykisk ohälsa och bristen på något större än en själv att tro på lyfts till ett strukturellt plan för att ställa frågor om vår tid.

Det är också en skiva om att leva undergången; om att vi bara lärt oss känna igen ett slags slut. Sedan må det vara Armageddon, världskrig, utomjordingar eller översvämningar. Men kanske är det så att undergången inte är mer än det här? Skivans omslag med de ovetande strandbesökarna under den hotfulla himlen är tänkt att illustrera just detta. Den stora sömnen.