Stiftelsen

Ibland vet man inte att ett behov har funnits förrän det fyllts.

Stiftelsen är ett bra exempel.

Fyra gamla vänner som startade ett hobbyband, av en slump började sjunga på svenska och hittade en ton som man fick gå tillbaka till Perssons Pack och Traste Lindéns Kvintett för att hitta en motsvarighet till. En säregen mix av rock, pop, punk och folkton. Något som låter mer landsort än hipp storstad och stundtals nästan tangerar svenska dansband som de lät när de hade lite mer attityd och drag.

En enkel, oförställd känsla som är svår att sätta fingret på. Men som känns som en del av vårt musikaliska arv.

Historien om Stiftelsen är numera ganska känd. Robert Pettersson, sångare i Takida, bestämde sig för att förverkliga drömmen om att bilda ett band med sina gamla barndomskompisar. Micke Eriksson (gitarr) och Arne Johansson (bas) hade mest ägnat sig rock’n’roll och rockabilly med rötterna i 50-talet, Martin Källström (trummor) hade spelat mycket metal och var bland annat med i originalsättningen av Corroded.

Och det som var menat som ett hobbyband blev en av förra årets stora skrällar.

Under året som har gått sedan Stiftelsen släppte sin singeldebut ”Vart du än går” har de varit etta på de flesta listor, passerat gränsen för fyrfaldig platina för singeln och dubbelplatina för albumet ”Ljungaverk”. De har genomfört en utsåld konsertturné samt ett flertal helgspelningar. Stiftelsens låtar hade efter bara 11 månader streamats över 52 miljoner gånger.

Det osannolika året kröntes tidigt 2013 med att ”Vart jag än går” belånades med en Grammis för Årets Låt.

Det är som om Stiftelsen mitt i medias fixering vid kändisskap och glamour hade hittat tillbaka till något genuint. Något vardagligt. Något verkligt.

– Jag tror att de flesta är vanliga. Vi har alla ungefär samma mänskliga behov, säger Arne. Resten är bara en yta, något som egentligen inte finns.

Stiftelsen genomförde en utsåld konsertturné och kompletterade med så många spelningar som kändes rimligt utan att det skulle gå ut över deras civila jobb, familjer eller Roberts andra band.

– Ett hobbyband är det fortfarande, slår han fast. Utmaningen består i dag i att hålla det på den nivån. Vi känner dock ingen press på oss. Vi hade inte ens hoppats på den här framgången, den fanns inte med i beräkningen. Vi gör det vi gör och nu blev det så här. Vi försöker att inte överanalysera det.