Med sin första singel ”Don’t Mind Me” blev 18-åriga SVEA ett viralt popfenomen och hyllad som framtidens artist.

Nu är framtiden här och SVEA släpper sin första EP ”This is”.

 

Redan i mellanstadiet hade Svea Kågemark en egen Youtube-kanal där hon lade upp sina tolkningar av favoritlåtar. Hon gick en musikproduktions-kurs och experimenterade med ljud i Logic hemma i sitt flickrum. Att bli artist var däremot inte planen utan Svea njöt av att sjunga sina favoritlåtar av idoler som Rihanna, Miss Lauryn Hill, Stevie Wonder, Alicia Keys och Aretha Franklin. Några år senare studerade hon vid Rytmus musikgymnasium, och fick frågan från en producent om hon ville sjunga i en reklamfilm. Väl i studion insåg både Svea och producenten att hennes potential var större än den där reklamfilms-låten.

 

I början av 2018 satt SVEA i en av sina allra första låtskrivar-sessions för att skriva med Tom Liljegren (David Guetta, Steve Angello, Zara Larsson, Loreen).  Hon gick därifrån med låten ”Die For You”, som ett år senare inleder hennes första EP ”This is”. Det är i den takten SVEAs framgångar har rusat fram, och under året har namnkunniga låtskrivare och producenter stått i kö för att skriva med den nya stjärnan, som själv också funnit passion för just låtskrivandet.

Både artistkollegor och media hyllar SVEAs okonstlade och kaxiga r’n’b-pop. Under hösten blev hon utvald som en av tio kvinnliga/icke-binära artister att delta i Spotifys Equalizer producer camp.

MTV har supportat SVEAs videor och du hör hennes “Selfish” i välkända klädbutiker världen över. Dessutom har hon hunnit bli ansiktet utåt för juvelsmycketmärket Montlúc bland mycket mer som hänt för henne under året.

 

Det är lätt att förstå varför – SVEA är den nya generationens artist som inte lägger några filter mellan hjärta och publik.

”Frispråkighet är viktigt, jag är inte rädd att säga vad jag tycker och tänker. Och jag vill skriva musik som folk kan relatera till, på allvar.”

Hennes första singel ”Don´t Mind Me”, som handlar om att ligga med sig själv, har fått äldre män att sätta kaffet i halsen men framför allt har den inspirerat unga. ”Pearl” har ett liknande tema, SVEA sjunger att hon vill att hennes partner ska ta hand om hennes ”pärla” lika bra som hon själv.

”Det finns mycket kring sex som jag vill skriva om. Att ta på sig själv, men också om rollen som kvinnor har i sängen. Porr är ofta den enda sexualkunskaps-skola de flesta unga får, och det är kvinnoförtryck. Jag vill vända på det.”

Andra teman i SVEAs musik är relationer – och psykisk ohälsa.

” Det finns så mycket som påverkar hur vi mår: Normer, vad folk förväntar sig av en, våra partners och självklart samhället. Jag har själv gått igenom många mörka perioder och lidit av självskadebeteende.”

 

SVEA har grekiskt påbrå och inspireras av hela världen musikaliskt, där tidig och modern soul/r’n’b ligger närmast hjärtat.

”Och så är det viktigt att musiken har tyngd, tryck och edge. Jag kommer jobba hårt för min dröm, jag vet hur viktigt det är.”

 

Efter Zara Larsson och Tove Lo – SVEA är nästa generation svensk popexport.

 

 

För mer info:

Universal Music Sweden

Emilie.rosenblad@umusic.com, 08 – 629 53 00