Då och då dyker det upp människor som är lite yngre, lite mer begåvade och ser lite bättre ut än alla andra. 1993 knäckte Leonardo DiCaprio oss för första gången på vita duken. 2005 gjorde Christiano Ronaldo sitt första mål i debuten för Manchester United. Och 2010 nådde Urban Cone våra öron för första gången. Ingenting skulle bli som förr.

Skrapar man enbart på ytan så är det i första hand perfekt popmusik man möts av. Men väljer man att gå in på djupet så kommer man finna något helt unikt. Urban Cone valde, trots det rådande klimatet i musikbranschen, att gå den klassiska vägen och skickade i början av 2011 in en demo till Universal. Efter det gick allt väldigt snabbt. Skivbolaget dök upp backstage på en av bandets spelningar och sedan dröjde det inte länge förrän de satt i studion för att spela in sina fyra första spår.

Men redan efter första EP:n valde bandet att gå sin egen väg och började själva producera musiken i Rasmus vardagsrum. Detta var inte ett tecken på missnöje, utan handlade helt enkelt om att ha full kontroll över sin musik. Av samma anledning ligger bandet bakom sin egen logga och gör även sina egna skivomslag. Bandet turas till och med om att köra turnébussen själva.

En turné som tagit dem till klubbar och festivaler runt om i Sverige, men även till Frankrike, Tyskland och Kanada.

Debutplattan ”Our Youth” släpptes hösten 2012 och består av ett gäng låtar som skrivits under de aldrig så lätta tonåren och behandlar bland annat stadsliv och utanförskap. Skivan är ett slags bokslut för en tid man gärna tittar nostalgiskt tillbaka på, men sällan vill uppleva igen. Musikmässigt är det en resa genom gammalt och nytt där melodierna alltid kommer i första hand. Och även om texterna kommer från hjärtat, så kommer musiken definitivt från hjärnan. Där många andra band går på känsla, är Urban Cone perfektionister ut i fingerspetsarna. Ingenting får lämnas åt slumpen och således svärta ner hantverket. I slutändan handlar det om att göra musik de själva hade velat att andra skulle göra. Gör ingen annan det bättre, så får man helt enkelt ta saken i egna händer. Det finns nämligen inga genvägar när man tänker bli världens största band.

Urban Cone består av Rasmus Flyckt (sång & keyboard), Jacob Sjöberg (Keyboard), Tim Formgren (Gitarr), Emil Gustafsson (sång & bas), Magnus Folkö (trummor).